tomoblogger.infoblog.sk

Nevidiaci chce variť neznáme jedlo: ako postupovať?

Publikované 02.09.2017 v 14:35 v kategórii Život nevidiaceho, prečítané: 38x

Túto situáciu mnohí nevidiaci dobre poznajú. Chcú uvariť niečo nové, na internete síce nájdu recept aj s postupom. Problémom je, že nemajú predstavu o tom, ako dané jedlo má v skutočnosti vyzerať. A už vôbec nemajú predstavu o tom ako chutí. Napríklad: Granadír je známe jedlo. No kto ho chce variť úplne prvý krát, mal by ako nevidiaci vedieť, v akom tvare sú zemiaky, ako je nakrájaná slanina a podobne. Sú dve riešenia: Tým prvým je najesť sa u niekoho známeho alebo u suseda. Prakticky je to málopravdepodobné. Osobne mňa susedia nemajú radi a ani nechcú mať radi. Takže v mojom prípade táto možnosť odpadá. Druhým riešením je zájsť do reštaurácie a dané jedlo si objednať. Nevidiaci tak získa predstavu o danom jedle, nech použije akékoľvek riešenie. Keď mi položia jedlo na stôl, môžem pozorovať aké ingrediencie sú v ňom, aká je veľkosť zemiakov a podobne. No a potom neostáva nič iného, len po návrate domov experimentovať. Náklady Ak ide o pokus odporúčam nekupovať veľa surovín. Ak ide o zemiaky, stačia 2 alebo 3 + ostatné ingrediencie. Skrátka spravte to v malom množstve a nie vo veľkom. Obzvlášť treba byť opatrný najmä pri solení. a dochucovaní jedla rôznymi koreninami. Ja som raz takto presolil veľkonočný šalát. Na vianoce som robil šalát z 12. zemiakov, ale na veľkú noc len zo šiestich. zemiakov. A trošku som to prehnal so soľou. Dalo sa to jesť, ale bolo cítiť, že som soľou nešetril:). Zaujímavé jedlo som jedol v Hoteli Europa Poprad dňa Piatok 16.6.2017 Daný hotel sa nachádza blízko autobusovej stanice v Poprade Wolkerová ulica. Išlo o pyrohy, ktoré plávali v jogurte. Predpokladám, že šlo o biely jogurt. Chuť tomu nasvedčovala. No a bola tam ešte uškvarená slanina. Neverili by ste, ale je to celkom chutné. Pyrohy boli plnené brindzou.

Komentáre

Celkom 2 komentáre

  • Anonymný 02.09.2017 v 21:21 No tak ja som varievala u rodičov dosť často a všetko som robila prvýkrát. Môžem byť vďačná Ivke Frčovej a ľuďom z rehabilitačného strediska v Levoči. Keby som ostala bez asistentky tak od hladu by som neumrela niečo by som si navarila nejaké zemiaky na paprike napríklad.


  • tomoblogger.infoblog.sk 08.09.2017 v 08:02 Určite ťa poznám. Len nechápem, prečo si dávaš nik anonymný, je to dosť trápne ako sa skrývaš.
    Ivka Frčová a rehabilitačné stredisko naozaj pomáhajú nevidiacim, o tom niet pochýb. Možno by si sa udržala na klobáse aj slanine. Keď niečo, môžeš sa spojiť aj so mnou. Viem tiež kopu užitočných rád, ktoré som sa naučil vlastným pozorovaním skúmaním.


  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?